Nieuws

Slotbijeenkomst WereldSchoolWereldWijk

Slotbijeenkomst WereldSchoolWereldWijk

Op 31 maart 2015 vond in De Leerfabriek in Oisterwijk de slotbijeenkomst plaats van het project. Het was een inspirerende en feestelijke bijeenkomst waarin vrijwilligers en professionals die een actieve rol speelden in het project in gevarieerde workshops vertelden hoe zij, vanuit school en wijk, dit hebben aangepakt.
Wilt u ook geïnspireerd worden? Download hier ons inspiratieboek!
Lees meer.

Directeuren rond de tafel

Directeuren rond de tafel Op 11 september gingen de directeuren van onze vier pilotscholen en van de drie referentiescholen met elkaar in gesprek over het thema: ‘Hoe maak je als basisschool of brede school de verbinding met de wijk.’

Een gastvrije ontvangst verzorgde René Dullaart en ruim twee uur werd er aan de hand van voorbeelden uit de praktijk gebrainstormd over waar je als schooldirecteur in je eigen lokale setting tegenaan loopt als het gaat om dit thema.
Lees meer.

Doorstartsessies met wijkpartners

Doorstartsessies met wijkpartners Op alle vier de pilotscholen zijn de afgelopen weken doorstartsessies geweest met de schoolleiding en partners uit de wijk. Overal werd geconstateerd dat in het afgelopen jaar veel nieuwe en waardevolle activiteiten hebben plaatsgevonden. Er is vooral gesproken over hoe op een praktische manier ervoor te zorgen dat deze activiteiten ook in het komend jaar zullen doorgaan. De belangrijkste uitdaging daarbij is het vinden van structurele en toekomstbestendige samenwerking met diverse partners, waarbij het gemeenschappelijk belang voorop staat.

Lees meer.

Energiemarkt in Oisterwijk

Energiemarkt in Oisterwijk In Oisterwijk worden voorbereidingen getroffen voor een Energiemarkt in de wijk Waterhoef, een bijzondere samenwerking tussen diverse WSWW-partners. Op zaterdag 31 januari wordt deze energiemarkt gehouden. De partners die hieraan meewerken zijn basisschool De Tovervogel, woonstichting Leystromen, Duurzame Energie Coöperatie (DEC) Oisterwijk, Wijkraad Waterhoef, wijkcentrum Waterhoef, Contour De Twern, mentorhulp Oisterwijk en een aantal actieve vrijwillige ouders en wijkbewoners.

Lees meer.

Leren in het L@B

Leren in het L@B In het kader van de European Social Innovation Week, met als doel om ‘samen nieuwe oplossingen bedenken, om het vervolgens gewoon te gaan doen’, van ‘inspiratie naar actie’ organiseerde de Provincie Noord-Brabant op maandag 15 september in de karakteristieke panden van de Spoorzone in Tilburg een dag voor vertegenwoordigers van projecten gesubsidieerd van Leefbaar Brabant.

Lees meer.

Gezellige drukte op de streekproductenmarkt

Gezellige drukte op de streekproductenmarkt De biologische streekproductenmarkt die door de kinderen van groep zeven van de Tovervogel in Oisterwijk op vrijdag 4 juli werd georganiseerd, is een groot succes geworden. Het was een drukte van belang en een groot aantal lokale ondernemers werkte zeer enthousiast mee. Hub van Erve van de Kerkhovense Molen vatte de positieve oogst samen: ‘Een heel erg leuk initiatief met hoge educatieve-, promotionele- en gezelligheidswaarde. Het is belangrijk dat kinderen zien dat er meer is dan de supermarkt en ze staan hier als volleerde markkooplui hun waren aan te prijzen. Het is ook prettig om als plaatselijke ecologische ondernemer een beetje in het zonnetje gezet te worden. Erg leuk en volgend jaar weer zou ik zeggen.’
Lees meer.

Biologische streekproductenmarkt op de Tovervogel in Oisterwijk

Biologische streekproductenmarkt op de Tovervogel in Oisterwijk De kinderen van groep 7 van de Tovervogel organiseren op vrijdagmiddag 4 juli een biologische streekproductenmarkt.

U komt toch ook? Vrijdagmiddag 4 juli van 13.30-15.30 op het schoolplein van basisschool De Tovervogel, Terburghtweg 1a. Voor meer informatie kijk op www.detovervogel.nl en op de facebook pagina van De Tovervogel.

Lees meer.

Grote drukte bij eerste Wijkdag in Sint Michielsgestel

Grote drukte bij eerste Wijkdag in Sint Michielsgestel ‘Grote drukte bij eerste Wijkdag in Sint Michielsgestel’, kopte het Brabants Dagblad. De eerste Wijkdag in de wijk rondom kindcentrum de Ellips op zaterdagmiddag 14 juni, georganiseerd door een grote groep wijkbewoners, Welzijnsinstelling Partis, de Ellips/Touwladder en burgerinitiatief Met Elkaar, is een groot succes geworden. Vincent Gil-Toresano van Partis Brede Welzijnsinstelling is opgetogen over het resultaat: ‘Er zijn vijfhonderd mensen geweest en dat terwijl het voor de eerste keer werd georganiseerd en er veel andere evenementen in de omgeving waren. We hebben ook veel positieve reacties ontvangen.’
Lees meer.

3e RepairSchool in Oisterwijk

3e RepairSchool in Oisterwijk Op 16 mei vond de derde en voor dit schooljaar laatste RepairSchool plaats bij De Tovervogel in Oisterwijk. Omroep Tilburg maakte hiervan een filmverslag.
Lees meer.

Lambertusschool wint E-Waste race

Lambertusschool wint E-Waste race Tot het allerlaatste moment zat de spanning er goed in. Patricia de Folter, die al bij het begin van de race zei dat het schoolreisje naar Nemo voor de Lambertusschool geboekt kon worden, had het bij het rechte eind. De Lambertusschool haalde maar liefst 5260 kilo afgedankte elektronische apparaten op. De runner up, de Edith Steinschool legde 3870 kilo op de weegschaal, en samen waren de twee Wereld School Wereld Wijk scholen goed voor een zeer groot deel van de in totaal 12.000 kilo, door de zeven deelnemende scholen opgehaald.
Lees meer.

Paastafette in Haarsteeg

Paastafette in Haarsteeg In Haarsteeg werd de succesformule van de Kerstafette in de week voor Pasen weer van de plank gehaald. Samen met Dikkertje Dap, de peuterspeelzaal, zorgboerderij De Deel, Thebe dagbesteding en Harmonie St. Cecilia organiseerde de Lambertusschool weer een hele week lang activiteiten rondom lente en het beleven van Pasen. Bij de zorgboerderij konden de kinderen jonge dieren bekijken. In het buurthuis werd druk gebreid en gehaakt samen met buurtbewoners. Leden van Harmonie St. Cecilia verzorgden een workshop.
Lees meer.

Samenwerkdag nslt Zijtaart

Samenwerkdag nslt Zijtaart Bij de Edith Stein school wordt sinds vorig jaar door vrijwel alle organisaties in Zijtaart, de dorpsraad, het dorpshuis en de gemeente samengewerkt aan de herinrichting van de voormalige kloostertuin. Op vijf april ging de schop in de grond. Mariëtte van der Pas: ‘Er is met man en macht gewerkt. Er waren 19 vrijwilligers aanwezig, ook veel KBO-leden en medewerkers van de gemeente en ouders die met groot materieel grond verzet hebben.’
Lees meer.

Geslaagde inspiratiemiddag in het provinciehuis

Geslaagde inspiratiemiddag in het provinciehuis Leefbaarheid doe je samen - 'Learning to Live Together'

Met een bont gezelschap, vertegenwoordigers van scholen, wijkorganen, bestuurders en vrijwilligers werd op 26 maart in het Provinciehuis geanimeerd gebrainstormd over hoe je in het kader van duurzame en sociale ontwikkelingen beter kunt samenleven in de wijk.

lees hier een verslag van de middag.
Lees meer.

Het belooft een inspirerende middag te worden rondom het kernthema van Wereld School Wereld Wijk: hoe jong én oud samen kunnen leren om op een duurzame en sociale manier te leven; op school en in de wijk.

Gerben de Vries van de Marnix Academie en Stichting Duurzame PABO verzorgt een inleiding en Brigitte van Haaften-Harkema, gedeputeerde in de Provinciale Staten van Noord-Brabant, met in haar portefeuille onder meer leefbaarheid, cultuur, erfgoed, jeugdzorg, sport en gezondheid, is ook aanwezig.

Lees meer.

Edith Stein School en Lambertusschool in E-waste Race!

Edith Stein School en Lambertusschool in E-waste Race! Welke school gaat het lukken om de meeste afgedankte elektronische apparaten op te halen? In een landelijk programma strijden zeven basisscholen niet alleen om de eer, maar de school die het meest inzamelt wint een schoolreis naar Museum Nemo in Amsterdam.
Bijzonder is dat twee wereld school wereld wijk scholen meedoen: de Edith Steinschool uit Zijtaart en de Lambertusschool uit Haarsteeg.
Lees meer.

WijkAvond in Sint-Michielsgestel

WijkAvond in Sint-Michielsgestel In de wijk rondom Kindcentrum De Ellips wordt hard gewerkt aan leefbaarheid. Opbouwwerker Vincent Gil-Toresano van Welzijnsinstelling Partis, Jacqueline Kenter, directeur van de Ellips/Touwladder en burgerinitiatief Met Elkaar voor Mekaar organiseerden op 25 februari een brainstormavond ter voorbereiding op de Wijkdag in mei. Een dag waarop mensen uit de wijk, groepen, kunnen laten zien welke plannen ze hebben om de wijk mooier, veiliger en gezelliger te maken.
Lees meer.

RepairSchool Oisterwijk op herhaling

RepairSchool Oisterwijk op herhaling  Stijntje uit groep 8 vermaakte zich goed tijdens de tweede Repairschool op 14 maart op de Tovervogel in Oisterwijk. Ze repareerde de tas van juffrouw Mirjam, een teddybeer en een babybroekje. Bij de eerste editie van de Repairschool in januari was Stijntje er ook bij en toen repareerde ze een koffiezetapparaat.

Lees meer.

Insektenwand

Insektenwand Terwijl in de hal van de school spullen werden gerepareerd waren buiten 42 kinderen samen met enkele vrijwilligers hard aan het werk om het insectenhotel verder af te maken. Er werden gaatjes geboord in boomstammen zodat solitaire levende insecten daar in kunnen leven.
Bert Klerks liet de kinderen bovendien zien dat een spin niet eng hoeft te zijn. Insecten zijn in feite heel belangrijk, denk alleen maar alle jonge vogeltjes die binnenkort gaan opgroeien. Wie daar altijd al heeft willen weten wat er er zich in zo’n nestkastje afspeelt, kijk op: www.beleefdelentejunior.nl

Lees meer.

Samenwerkdag Natuur Speel Leer Tuin

Samenwerkdag Natuur Speel Leer Tuin Op zaterdag 5 april van 10 tot 15 uur gaan in Zijtaart bij de Edith Steinschool leerkrachten, ouders, kinderen en andere dorpsbewoners aan het werk in de NatuurSpeelLeerTuin in de voormalige kloostertuin van Zijtaart. De organisatie van deze dag is in handen van Dorpsraad en Stichting het Dorpshuis, in samenwerking met het WereldSchoolWereldWijk-team.
Het wordt een echte ‘samendag’ n: van allerlei kanten komen mensen een aantal speelelementen en inrichtings-onderdelen van de NSLT bouwen of plaatsen. Het zal er ook gezellig worden, want het dorpshuis zorgt natuurlijk voor de inwendige mens.

Lees meer.

Paastafette in Haarsteeg

Paastafette in Haarsteeg In de week van 14 april zijn er in Haarsteeg, net zoals in de Kerstafette, weer tal van activiteiten. De Lambertusschool heeft in samenwerking met De Deel, de Harmonie, het buurthuis, Thebe en Dikkertje Dap al een divers programma voor de hele week in voorbereiding. Er zal worden geknutseld, de dieren worden niet vergeten, er komt een paasboom en er is een goed doel: KIKA.
Binnenkort meer informatie.

Lees meer.

Eerste RepairSchool in Oisterwijk succesvol

Eerste RepairSchool in Oisterwijk succesvol Enkele tientallen Oisterwijkers lieten afgelopen vrijdag in De Tovervogel hun kapotte spullen gratis repareren. De kinderen van de basisschool beleefden een leerzame techniekmiddag en we kijken samen met De Tovervogel en de deelnemende bedrijven (WSD-Groep, Hoppenbrouwers en Leo van der Steen) terug op een geslaagde activiteit. De plannen voor de volgende edities op 14 maart en 16 mei liggen klaar.
Lees meer.

Repair School in Oisterwijk

Repair School in Oisterwijk Op vrijdagmiddag 24 januari zal op basisschool De Tovervogel de eerste Oisterwijkse RepairSchool plaatsvinden. Een team van vrijwilligers én professionals van bedrijven gaat samen met kinderen van groep 8 van 13.30-15.30 uur aan de slag om kapotte spullen zoals kleine elektronische apparaten, speelgoed, etc. te repareren. Iedereen uit Oisterwijk is welkom om gratis kleine reparaties aan te bieden.

poster RepairSchool

Lees meer.

Kerstafette Haarsteeg van start

Kerstafette Haarsteeg van start Er waaide maar een schrale wind in Haarsteeg bij de opening van de Kerstafette. Maar alle kinderen van de Lambertusschool waren naar de kerstboom op het veldje achter de school, peuterspeelzaal Haarsteeg en buurthuis De Haarstek, gekomen, net zoals de deelnemers van zorgboerderij De Deel. Ook burgemeester Jan Hamming was er, al was hij wel zijn ambtsketen vergeten. Die omissie maakte hij goed door alle kinderen uit te nodigen naar het gemeentehuis. ‘Dat gaan wat we zeker gaan doen’, lachte schoolleider Patricia de Folter.
Lees meer.


De kinderen van De Ellips in Sint Michielsgestel weten inmiddels allemaal wat plastic soep is. Zo wordt al ons plastic afval genoemd dat nu in de oceanen drijft. Er moet in ieder geval niet meer bij komen en daarom gingen kinderen en ouders woensdagmiddag aan de slag om de rommel op te ruimen
Flyer over de actie
Lees meer.

Duurzaamheid en biodiversiteit gastlessen voor kleuters

Duurzaamheid en biodiversiteit gastlessen voor kleuters Uit de meegebrachte boodschappentas komt geheel onverwacht Marti-de marter tevoorschijn. Hij ziet er lief en aardig uit, maar is hij dat ook? Walter Woudloper praat met de kleuters van bs De Tovervogel over de roofdieren in het bos. Welke bosdieren kennen de kinderen nog meer? Welke zijn lief, welke eng? Waar kun je dat aan zien?
Ze hebben het over grote en kleine dieren; het hert en de wolf en zelfs de tijger komt voorbij. Het blijkt dat de meeste kinderen héél goed weten welke dieren alleen in de dierentuin te zien zijn. Maar de marter, daar hadden ze nog niet eerder van gehoord - je zíet hem ook nooit!

Lees meer.

Brede School De Ellips ontmoet de buurt

Brede School De Ellips ontmoet de buurt Dinsdagavond 12 november 2013 kwamen de omwonenden van het plein rondom Kindcentrum De Ellips in Sint Michielsgestel bij elkaar. Een uitnodiging die huis aan huis was verspreid, riep de buurtbewoners op langs te komen voor een gesprek, een heerlijke kop zelfgemaakte soep en een broodje.


Lees meer.

2e handsmarkt Tovervogel Oisterwijk

2e handsmarkt Tovervogel Oisterwijk Dit schooljaar gaat de jaarlijkse sponsoractie van basisschool De Tovervogel over een onderwijsproject. Sjannie Spijkers is naast directeur van de Tovervogel ook werkzaam voor Edukans. Edukans werkt in ontwikkelingslanden samen met lokale partners en steunt lokale onderwijsprojecten. Zij ging afgelopen zomer op bezoek bij een project in Oeganda. http://www.edukans.nl De opbrengst van de sponsoractie komt ten goede aan dit project.


Lees meer.

Vegetarische lunch op het AZC Oisterwijk

Vegetarische lunch op het AZC Oisterwijk Kinderen van groep 5 van De Tovervogel en kinderen van het Asielzoekerscentrum (AZC) te Oisterwijk hebben onder leiding van de chefkok van De Belvertshoeve een heerlijke biologische en vegetarische lunch klaar gemaakt voor ouders, leerkrachten en buurtbewoners.
Lees meer.

Kinderboekenruilmarkt bij De Ellips

Kinderboekenruilmarkt bij De Ellips Binnen het project Wereld School Wereld Wijk worden de kinderen bewust gemaakt van de mogelijkheid tot hergebruik van producten. Gun je gelezen boeken nog een tweede/derde leven door ze aan iemand anders door te geven. Zo organiseerde de oudervereniging van De Touwladder in Sint Michielsgestel in het kader van de kinderboekenweek een boekenruilmarkt.
Lees meer.

Officiele start project

Officiele start project Op 10 oktober 2013, Dag van de Duurzaamheid, vond met de lancering van deze website door Emely Jonkers-Suppers, Planbegeleider Leefbaarheid bij de Provincie-Noord Brabant, de feestelijke officiële start van het project plaats.
Lees meer.

Voortbordurend op de ideeën uit de startsessie hebben de leden van het coördinerend team samen met de directeuren van de scholen per wijk een activiteitenkalender opgesteld.
Lees meer.

In augustus en september is meteen gestart met het benaderen van alle (potentiële) lokale projectpartners.
Lees meer.

Provincie kent subsidie toe: Wereld School Wereld Wijk kan van start!

Provincie kent subsidie toe: Wereld School Wereld Wijk kan van start! Na een voorbereiding van enkele maanden, kwam op 5 augustus 2013 het officiële bericht dat de aanvraag voor de provinciale subsidie was gehonoreerd.
Lees meer.