Per jaar worden er over de hele wereld elk jaar 1 triljard plastic tasjes gebruikt. Dat was voor de kinderen meteen een stevige rekenles, een 1 met 21 nullen! Veertig kinderen luisteren naar wat duurzaamheidsdocent Walter Tuerlings vertelt. Ze kijken wat ongelovig als hij vraagt wie er weleens plastic eet. Nou niemand natuurlijk, antwoorden de kinderen in koor. Maar wat dacht je van de microplastics in tandpasta, als je het per ongeluk inslikt? Er zijn al kinderen die op het internet hebben uitgezocht in welk merk tandpasta die kleine korreltjes plastic niet zitten. Walter laat foto’s zien van de plastic soep in de oceanen, het lijken wel grote eilanden. Zo groot als twee keer heel Amerika! En het ergste is, je kunt het er niet meer uit vissen. De stukjes plastic zijn daarvoor te klein geworden. ‘Er is maar één oplossing’, zegt Walter. Arwin steekt zijn vinger op, hij weet het antwoord al: ‘Geen afval meer weggooien.’ ‘Of thuis in de prullenbak gooien’, weten zijn klasgenoten, ‘dan krijg je uiteindelijk een schone wereld’. En géén plastic tasjes meer gebruiken, maar een echte tas meenemen naar de winkels.

De kinderen knutselen met plastic tasjes een mooie prullenbak voor in de klas en daarna gaan ze met hun ouders de wijk in om zwerfafval rondom de school op te ruimen. Matthijs de Laat is een van de tien ouders die zich hebben aangemeld. Zijn kinderen Kas en Nouk, uit groep twee en vier, doen enthousiast mee met de actie. Matthijs: ‘Ik vind het belangrijk dat de kinderen dit meekrijgen. Elk jaar wordt er afval opgehaald maar dit kun je niet vaak genoeg doen. De kinderen hebben op school al een filmpje gezien over plastic soep en ze zijn er al drie weken mee bezig. Ik ben benieuwd of we straks nog wat vinden buiten, want mijn kinderen rapen sinds ze meer weten over de gevaren van plastic soep uit zichzelf al de rommel op als ze iets zien liggen.’

Na een rondje buiten komen ze terug met volle vuilniszakken. De kinderen en hun ouders zijn enthousiast: “We gaan dit nog meer doen dit schooljaar!”